Möt en swea

My Johansson-Ganjoo

Hej!

Jag heter My Johansson-Ganjoo och bor i Toronto sedan 2006 men hade då redan ”kärlekspendlat” hit sedan 2001. Efter många år i Midtown bor jag numera i Willowdale i North York.

Jag växte upp i ett litet samhälle utanför Kalmar men hade nog alltid haft världen i sikte då min pappa jobbade utomlands och han tog med sig tankar och perspektiv från sina upplevelser hem till oss. Vi bodde i Moskva i några år på tidigt 90-tal efter Sovjetunionens kollaps och genom den internationella skolan jag gick i fick jag vänner från alla jordens hörn, många som jag fortfarande har kontakt med idag. Att i tidiga tonåren få uppleva ett land i otrolig kontrast till Sverige gjorde djupt intryck på mig och gav mig ett nyttigt perspektiv på mitt privilegierade och ganska okomplicerade liv i Sverige.

Efter gymnasiet läste jag konstvetenskap och stadsplanering. Konstvetenskapen tog mig till jobb på bland annat Liljevalchs konsthall och Kungliga slotten och jag fortsatte att jobba inom konstvärlden när jag kom till Toronto. Men det kliade i händerna efter att få vara kreativ. Åter till det snart!

Under studietiden hade jag träffat mitt livs kärlek. Jag var 21 år, han var 8 år äldre och turnerande rockmusiker från Toronto. Inte direkt vad jag hade planerat. Hur skulle det gå till? Det lät ju snarare som en klyscha än en beskrivning av hur jag hade tänkt att mitt kärleksliv skulle se ut. På nåt sätt fick vi ihop det och nu 20 år senare har vi byggt ett liv tillsammans med barn, hund och hus.

Förutom konst har jag alltid haft ett otroligt stort kläd- och modeintresse. Jag började köpa vintagekläder i tonåren och har alltid gillat att sticka och sy. Under min föräldraledighet 2009 började jag ta sy- och mönsterkurser och startade sen mitt eget klädmärke Maelle Vintage Dresses där jag sydde måttbeställda vintageinspirerade klänningar på beställning. Det ledde vidare till att undervisa i sömnad och mönsterkonstruktion och sen dess har jag gjort allt från online-kurser, ritat mönster åt indie-designers och jobbat inom den kanadensiska hobbyindustrin.

Numera driver jag en systudio, Sew Be It, tillsammans med en vän där vi håller kurser, läger och workshops för barn och vuxna. Det är hur roligt som helst! På vägen har jag skaffat mig en garderob som till 80% är handsydd och resten är antingen vintage eller second hand.

Ni får gärna följa mig på Instagram @maellemakings där jag delar med mig av kläder jag designar och syr. Eller så kanske vi ses på SWEAs stick-kvällar?

Förutom konst har jag alltid haft ett otroligt stort kläd- och modeintresse. Jag började köpa vintagekläder i tonåren och har alltid gillat att sticka och sy.
Funderar du också på att bli medlem i swea och har frågor kring detta?