Möt en swea

Ingrid Taheri

Hej!

Som många andra Sweor började mitt liv i Toronto som au-pair, i september 1987 kom jag hit. I mitt fall var det hos en pianolärare i Scarborough. I början var jag besviken och tyckte att det verkade vara ett tråkigt och ensamt liv. Jag tyckte inte heller att Scarborough hade mycket att bjuda på, och var alldeles för långt ifrån där det hände spännande saker.

Musik och ord spelade både då och nu en stor roll i mitt liv. Jag spelade piano och altfiol och hade också funderat på att gå musikhögskolan eller läsa till journalist.

Jag tog mig till Kanada eftersom jag inte kunde bestämma mig. Jag tyckte också det var skönt att komma hemifrån ett tag. Inte trodde jag då att jag skulle sitta i en förort (Thornhill) och själv vara pianolärare en dag! Jag hade snarare trott jag skulle spela altfiol i en orkester, eller kanske bli kammarmusiker.

Just som jag tyckte att jag fått nog av att vara au-pair och var redo att åka hem igen träffade jag en spännande man… och 34 år senare är pianoundervisningen fortfarande en del av mitt liv. (Ja, det är faktiskt mannen med.)

Att undervisa var aldrig en livsdröm, men när barnen kom gav det mig en möjlighet att bidra till hushållet och att vara närvarande för barnen. Det gav mig också möjlighet att fortsätta mina egna pianostudier. Även om jag kunde spela hyfsat bra hade jag ingen formell utbildning eller papper på det.

På några år fixade jag min ”ARCT in Piano
Performance” från musikkonservatoriet i Toronto. Träffade också fantastiska kollegor som inspirerat mig att hitta på nya saker.

Min pianostudio har haft allt från 4 till 64 inskrivna elever. Jag ser min roll som att uppmuntra och visa möjligheter, mer än att uppnå perfektion. Det är en härlig känsla att se elevernas framsteg samt att ge dem något de alltid kan använda för att berika sina liv.

För snart tio år sedan bestämde jag mig för att starta en välgörenhetsorganisation, High Notes Avante, med syftet att använda konst till att skapa nya relationer och knyta samman människor som har drabbats av psykisk sjukdom. Jag tyckte det var kul och givande att planera stora galor med kändisar och talanger som själva hade en anknytning till psykisk sjukdom. Det visar att många har rika liv trots psykisk ohälsa.

Jag inspirerades av min pappa och många andra nära släktingar och vänner som åstadkommit mycket fint trots sjukdom. Det borde inte vara skamligt att erkänna att man varit drabbad, tycker jag, trots att samhället inte håller med fullständigt.

Under pandemin blev High Notes Avante tvungna att ställa in många planerade evenemang, men vi kom på att även vi kunde använda Zoom till diverse olika grupper. Våra körledare ställde snabbt om och sedan startade vi både en bokklubb och filmklubb.

Vi hoppas också på att få stipendier och donationer så att vi även kan ge möjlighet till unga människor som är drabbade av psykisk sjukdom att använda musik och lära sig spela ett instrument som en form av terapi och uttryckssätt. Nyligen fick vi ett stipendium från Canada Council for the Arts för att göra en digital konsert som lanserades i januari 2022, Hight Notes Avante – Concert of Hope 22.

Det skulle vara väldigt roligt att höra från andra Sweor som också spelar musik och från er som har varit drabbade (själva eller någon närstående) av psykisk sjukdom. Kanske kan jag ge råd, eller kanske kan ni dela med er av eran klokhet. Kanske vill ni delta i våra gratisprogram eller ge en
donation så det kan fortsätta?

Tack för att du läst!

För snart tio år sedan bestämde jag mig för att starta en välgörenhetsorganisation, High Notes Avante, med syftet att använda konst till att skapa nya relationer och knyta samman människor som har drabbats av psykisk sjukdom.
Funderar du också på att bli medlem i swea och har frågor kring detta?