Möt en swea

Maria Thorsson

Hej!

Jag heter Maria och jag kom till Toronto i mars 2021. Senast bodde och arbetade jag i Spanien och innan dess i London. Jag är född och uppvuxen i södra Skåne, från samma härad som Nils Holgersson.

Första gången jag arbetade utomlands var i Egypten som dykinstruktör i Röda havet. Efter det utbildade jag mig till präst, något som jag alltid burit med mig att jag skulle göra. Min första tjänst för Svenska kyrkan i utlandet var i Dubai där jag arbetade tre år. Sedan dess har det blivit många utlandsuppdrag, både för kyrkan och för försvarsmakten där jag ibland anlitas som fältpastor vid utlandsuppdrag. Senast innebar det FN-tjänst i Mali för mig.

Förutom präst så är jag även trafiklärare (i Sverige när jag är där) på motorcykel och bil. Präst och trafiklärare är nog en rätt ovanlig kombination men jag trivs väldigt bra med detta.

Jag har inga problem med att fylla min fritid. Det finns oändligt med saker jag är intresserad av och gillar att göra. En av dessa saker är att köra motorcykel och jag har hunnit skaffa mig en sådan sedan jag kom hit.

Dessutom har jag fått ta körkort. Både för bil och motorcykel. Det är spännande som trafiklärare att helt plötsligt befinna sig ”på andra sidan” igen och vara den som ska göra sin uppkörning.

Att jag kom till Toronto beror på att Svenska kyrkan ville prova en ny sorts tjänst med en mobil präst i Nordamerika. Det innebär att jag är stationerad och bor i Toronto, men en stor del av min tid finns jag regelbundet på andra ställen i Nordamerika.

Det kan vara vigsel, dop, fängelsebesök eller sjukhusbesök som kallar. Det kan också vara helt andra saker. På platser där det finns svenskar/svensktalande, där vill Svenska kyrkan finnas till hands och detta provas nu med en mobil präst i Nordamerika. Sedan tidigare finns liknande tjänster i Asien, Sydamerika och Afrika.

Bland det första jag brukar göra när jag flyttat till ett annat land är att söka upp SWEA. Det är ett fantastiskt kontaktnät världen över som jag är väldigt glad och tacksam över att få ingå i!

Vill du veta mer om vad jag sysslar med eller vad som händer på kyrkan så är det bara att höra av dig till mig: maria.thorsson@svenskakyrkan.se

Hoppas att vi ses!

Första gången jag arbetade utomlands var i Egypten som dykinstruktör i Röda havet. Efter det utbildade jag mig till präst, något som jag alltid burit med mig att jag skulle göra.
Funderar du också på att bli medlem i swea och har frågor kring detta?