Möt en swea

Ylva-Kristina Osterman

Hej!

Jag kommer aldrig att glömma mitt allra första besök till Kanada. Det var en jobbresa till Montreal i slutet av januari 1987 mitt i smällkalla vintern med höga snövallar på gatorna. När jag gick omkring fick jag en flyktig känsla av förtrogenhet. Energin kändes på något sätt bekant och konstigt bekväm. Jag skickade ett vykort till min mamma från Montreal där jag skrev ”Kanada verkar mysigt. Jag vill komma tillbaka och se mer av detta land.” Föga anade jag då att jag snart skulle bosätta mig i Kanada!

En höstdag ca 18 månader senare satt jag igen på ett flyg från Paris till Montreal. Alldeles i sista minuten innan vi skulle iväg kom en man in på flyget och han råkade ha platsen bredvid mig. Vi började prata, först på franska, men jag kunde höra en brittisk brytning så jag bytte till engelska. Konversation fortsatte och han hörde en skandinavisk brytning i min engelska och då bytte han till svenska! Michael var brittisk och hade jobbat på det svenska läkemedelsbolaget Pharmacia i Uppsala i 9 år, i Paris i 5 år och skulle snart påbörja ett större uppdrag i Montreal.

Blixten slog ner, vi åt middag tillsammans den kvällen i Montreal, blev totalt förälskade i varandra och gifte oss ett år senare. Planen var att stanna två år i Kanada och sedan flytta tillbaka till Frankrike…men allt går inte som planerat. Mer än 30 år senare är jag fortfarande här. Michael och jag skilde oss efter 17 år tillsammans (och nu är han avliden). Vår dotter Anna och son Sebastian är det allra finaste vi åstadkom under vår tid tillsammans.

Jag är uppvuxen i Finland och hör till den finlandssvenska minoriteten på runt 300 000 av landets 5 miljoner invånare. Vi finlandssvenskar har vår egen kultur och svenska språket är jätteviktigt för oss. Vi får kämpa för det ibland i Finland. Själv brukar jag säga att jag växte upp med ena foten i Finland och den andra i Frankrike där jag spenderat en stor del av mitt liv. Bodde dessutom en längre tid i Italien. Jag älskar språk och talar ett antal språk flytande, vilket alltid varit min ”super-power” och något som öppnat otaliga dörrar och gett mig fina möjligheter, som t.ex. det fina första jobb jag fick i Frankrike som nyutbildad ekonom från Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Precis nu i slutet av Mars 2022 firar jag slutet av en 27 år lång karriär som egenföretagare, som konsult inom specialstål- och metallbranschen. Ni kan läsa mer på www.miyainternational.com.

Min specialitet har varit strategic marketing consulting och jag har jobbat med ledande tillverkare av specialstål världen runt. Det har varit otroligt intressant, massor av resor, ofta mycket krävande och utmanande men också mycket givande. Att vara en kvinnlig konsult i en mansdominerad industri kan ha sina utmaningar men jag har alltid haft en superstark fundamental tro inom mig att vi kvinnor är bra och totalt tillräckliga precis som vi är. Inom min bransch har jag sett kvinnor i högre poster som tror att de behöver bete sig som män för att vara framgångsrika. Själv tror jag på motsatsen och känner att det är genom utstrålning av vår kvinnliga äkthet som vi hittar självförtroende, inre styrka, vår fina intuition och feminina kraft… och den framgång vi strävar efter.

Något som ger mig stor glädje och något jag sysslat med på sidan om är att stödja unga professionella kvinnor genom coaching och mentorskap och på det sättet dela mina erfarenheter och insikter. Jag planerar att satsa på det här i framtiden men jag vill ta en paus under resten av 2022 för att fundera i lugn och ro och ladda mina batterier.

Ni som varit med i meditation & healing-cirkeln som jag under en tid hållit för SWEA vet att jag har en andlig sida och att jag är intresserad av meditation, shamanism, magnetism, healing och en massa annat. Det började med att jag lärde mig transcendental meditation som tonåring och jag upptäckte den lugnande och närande effekten av det. Jag växte upp i en dysfunktionell familj, vilket gjorde att jag, som en jättekänslig person, hade många och djupa känslomässiga sår som jag redan som ung vuxen kände mig ledd att börja läka genom att ta olika holistiska kurser och lära mig från olika healers, shamaner, medicinmän och medicinkvinnor. Men det är nog genom min egen känslomässiga healing och personliga erfarenheter som jag egentligen lärt mig allra mest.

Här i Kanada har jag dessutom haft möjlighet att lära mig en hel del av ursprungsfolken. Jag känner mig så djupt privilegierad över det jag fått uppleva genom dem. När jag träffade Manyhorses, en av medicinmännen, kändes det som att en borttappad pusselbit fann sin plats inom mig…. och kanske just det var orsaken till att jag kom till Kanada.

Jag vill fortsatta att hålla Meditation & Healing Circles senare under 2022 och funderar kanske också på att ordna personliga halvdags- eller heldagsretreater.

Jag älskar Naturen och stortrivs med att vandra, cykla, rida, åka skidor, paddla. Det är också något jag vill ha ännu mera tid för i framtiden.

Här i Kanada har jag dessutom haft möjlighet att lära mig av ursprungsfolken. När jag träffade Manyhorses, en av medicinmännen, kändes det som att en borttappad pusselbit fann sin plats inom mig.
Funderar du också på att bli medlem i swea och har frågor kring detta?